Edukacja / EducationPomoc socjalna / Income Zdrowie / Health
Instagram Facebook Linkedin Twitter Youtube

Day of Action – warsztaty kulinarne dla dzieci z pracownikami Societe Generale

25 maja był dla nas dniem pełnym wrażeń. W Stowarzyszeniu Serduszko dla Dzieci odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu „Dzieci z pasją 2.0” finansowanego przez Societe Generale.

Był to również ważny dla nas dzień, ponieważ obchodziliśmy nasze małe, fundacyjne święto – Day of Action. Tego dnia, ludzie na całym świecie, ze wszystkich organizacji United Way na całym świecie, łączą się, aby  poprzez działania wpływać pozytywnie na rzecz społeczności lokalnej. Ten „Dzień Akcji” ma przypominać, że kiedy ludzie jednoczą się dla większego dobra, każdy dzień jest dniem działania.

W warsztatach wzięli udział: dzieci, pracownicy United Way Polska, wolontariusze, pracownicy Societe Generale, rodzice dzieci oraz wychowawcy świetlicy Stowarzyszenia Serduszka dla Dzieci.

Warsztaty składały się z dwóch części –  teoretycznej oraz praktycznej.  Na początku nasza streetworkerka Natalia, opowiedziała o podstawowych zasadach zdrowego żywienia. Dzieci dowiedziały się jakie produkty warto jeść oraz w jakich ilościach, żeby być silnym i zdrowym 🙂 Dzięki kolorowym materiałom edukacyjnym, dzieci szybciej przyswoiły wiedzę, co zweryfikował na koniec mały quiz.

W drugiej części warsztatów odbył się mini konkurs MasterChef, w którym dzieci realizowały się kulinarnie. Zadaniem było przygotowanie zdrowej sałatki z dostępnych składników. Dzieci zostały podzielone na cztery drużyny, a nad każdej z nich czuwał mentor. Wśród nich byli zarówno pracownicy firmy Societe Generale, rodzice oraz wychowawcy świetlicy.

Dzieci bardzo zaangażowały się w powierzone im zadanie, dzięki czemu efekt końcowy był oszałamiający. Sałatki nie tylko dobrze smakowały, ale również wyglądały przepięknie.

Każda drużyna zaprezentowała swoje małe dzieło, opisując szczegółowo  co się w nim znajduje. Następnie Jury w składzie: pracowników Societe Generale, wychowawcy świetlicy oraz reprezentanta grupy dziecięcej, spróbowało dzieł konkursowych, po czym udało się na naradę.

W międzyczasie dzieci ze smakiem zjadły zrobione przez siebie sałatki.

Na werdykt jury nie trzeba było długo czekać. Jurorzy docenili wszystkie sałatki oraz wysiłek włożony w pracę, zaznaczając na bardzo wysoki poziom dzieł kulinarnych. Zwycięzcą została grupa nr 4.

Na koniec zwycięzcy otrzymali nagrody ( gadżety kulinarne). Nie zabrakło również nagród dla innych uczestników konkursu.

Zakończeniem warsztatów były krótkie zabawy ruchowe.

W imieniu dzieci bardzo dziękujemy pracownikom Societe Generale, wolontariuszom za udział w warsztatach. To był wspaniały czas! 🙂

Wesprzyj -GIVE